Baja hungarikum

Baja hungarikum listára is felkerült a bajai halászlével! Fazekas Sándor, a Hungarikum Bizottság elnöke a 2015. október 13-i debreceni ülésüket követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal bővült a hungarikumok listája.

Baja hungarikum: Bajai halászlé 

A bajai halászlét legkorábban Hevesi Lajos 1872-ben megjelent Jelky András kalandjai című könyvében említi meg. Ugyanis a híres bajai vándor szabólegény, Jelky is tudott halászlét főzni. 

A XIX. század végére a halászlé már a bajai polgári konyhába is eljutott, hiszen nemcsak a kaszinó tartott halvacsorákat, hanem a családok is főztek halászlevet. 

Hagyományt teremtő Bajai Halfőző Fesztivál

A halászlé közösségi élményének megélését szolgálja a Bajai Halfőző Fesztivál, melyet a település várossá nyilvánításának 300. évfordulóján rendeztek meg először. Ekkor 300 bográcsban terveztek halászlevet főzni (de már ebben az évben is 450 bogrács alatt rotyogott a tűz). A nemzetközileg elismert fesztivál a rekordok könyvébe is bekerült. Baján egy másik hagyomány, a „Jánoska-eresztés” is kapcsolódik a halászléhez. Ugyanis több évtizeden keresztül ezen a napon tartották a bajai halászléfőző versenyt

Baja hungarikuma, a bajai halászlé olyan nemzeti érték, mely nem csak a bajai identitás része, hanem a magyarság öröksége. Ami hozzájárul az új nemzedékek nemzeti hovatartozásának kialakításához és megerősítéséhez. Mindazonáltal a bácskai gasztronómiának jellegzetes eleme, mely a várost messze földön híressé tette.

A hungarikumok (Hollokő hungarikumTokaj hungarikumokTúró rudi hungarikum-e) olyan kiemelkedő értékek, amelyekre büszkék lehetünk. Amelyek tovább erősítik a magyarság kulturális sokszínűségét. A 2012. évi XXX. törvény értelmében felállított Hungarikum Bizottság feladata nemcsak az, hogy gondozza és frissítse a hungarikumok listáját, de az is, hogy védelmet nyújtson ezeknek az értékeknek.

http://www.hungarikum.hu/hu/bajai-halászlé

Címlapkép: Hungarikum (forrás: https://www.hungarikum.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom