Baja mozi

Furcsa módon Bács-Kiskun megye második legnagyobb városa Baja mozi nélküli település. Pedig egy ekkora lélekszámú településnek kulturális értelemben is központi szerepet kellene betöltenie. 

Baja mozi ellátottsága egykor 

Bár Baja nem megyeszékhely, és korábbi közigazgatási és gazdasági helyzete is megromlott, ennek ellenére mindig város maradt. Kulturális életét pedig nagyban befolyásolta a korábbi mozik megléte. Baja kulturális élete a város és környéki lakosság életében mindig meghatározó volt, a mozik megléte a kulturális élet alapvető kellékének bizonyult. Ám úgy alakult, hogy a 2000-es évek elejére Baján egy működő mozi sem maradt.

Mozi lehetőség Baján – napjainkban 

A régi mozi épületek közül már csak kettő áll és a bajaiak egyelőre csak álmodozhatnak arról, hogy egyszer újra lesz mozi Baján. Pedig mindent elkövetnek, petíciókat gyűjtenek és terveket gyártanak, de marad a mostani felemás megoldás: a mozgó mozi.

A mozgó mozi több helyszínen vetíti az éppen aktuális film újdonságokat:

  • a Városi színházteremben az Oroszlán utcában
  • a Bácskai Kultúrpalotában a Szentháromság téren

A város régi híres mozija az Uránia Filmszínház ma is áll a Tóth Kálmán téren, és csak arra vár, hogy egy felújítás után ismét megnyithassa a kapuit a nagyközönség előtt. Csak remélni tudjuk, hogy ez mielőbb megvalósul!

http://baja.bacsmegye.com/baja/legalabb-300-millio-forintba-kerulne-az-urania-mozi-felujitasara

Címlapkép: Az egykori bajai mozi (forrás: http://egykor.hu/baja/urania-filmszinhaz/2903)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom