Baja tanösvény

Baja tanösvény tekintetében kiváltságos helyen áll, hiszen a Gemenc közelsége számos lehetőséget kínál. Egy kellemes gemenci erdő túra önmagában is páratlan élmény, de ha kifejezetten a tanösvényeket célozzuk meg, a gyönyörű természeti környezet mellett rengeteg hasznos információval is gazdagítjuk élményeinket.

A gyalogos erdei túrát a gemenci kisvasút igénybevételével lerövidíthetjük. A kisvasút végállomása Pörböly megállónál található, ahol Ökoturisztikai központ is várja a látogatókat különböző szolgáltatásokkal.  A központ mellett pedig Gemenc kincsei kiállítás is várja az érdeklődőket.

Pörbölyi Ökoturisztika központ

CímPörböly, Bajai út 100.
Tel: +36 74 491 483

Nyitva tartás: 0-24

Baja tanösvény

A központtól induló ösvényen néhány perces sétával elérhető a nagyrezéti Vadmegfigyelő hely, ahol gímszarvast és vaddisznót is megfigyelhetnek a szerencsések. Az országos kéktúra Dél-Dunántúli és az Alföldi kéktúra szakaszok is a Gemenci erdő területén húzódnak végig.   

A közeli erdészház melletti gazdasági épületben kapott helyet a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény, mely 3 kiállító teremben mutatja be az érdeklődőknek, hogyan készül a méz.

Az erdei kisvasút Lassi megállójánál, az egykori erdészházban és annak istállóépületében Halászati Kiállítást tekinthetünk meg.

Baja tanösvényei:

Forgó-tavi tanösvény

Bajai Forgó tavi tanösvény
Bajai Forgó tavi tanösvény (forrás: https://elbiferrum.blogspot.com/2013/06/a-forgo-toi-tanosveny.html)

A Gemenc-Dunapart megállóból induló tanösvény a közeli Forgó-tó partjához vezet, melynek különlegessége a víz fölé rányúló pallósor, ahonnan megfigyelhetjük a vízimadarakat, vagy a szomjukat oltó nagyobb vadakat: vaddisznókat, szarvasokat, őzeket is.

Kerttörténeti tanösvény

Baja tanösvény: Kerttörténeti
Baja tanösvény: Kerttörténeti (forrás: https://www.oee.hu/hirek/agazati-szakmai/karapancsa_kastelypark_gemenc_atadas)

A Karapancsai Kastély kertjében található kerttörténeti tanösvényén végigsétálva megismerhetjük a kastélypark történetét. A tanösvény 9 állomása 1900 m hosszú, kb. 1-1,5 óra alatt bejárható. 6 állomás akadálymentesen is megközelíthető.

Fekete gólya tanösvény

Baja tanösvény: fekete gólya
Baja tanösvény: fekete gólya (forrás: https://utitars.cafeblog.hu/2019/04/03/gemenc-leghangulatosabb-tanosvenye)

A Keselyűsi Fogadóépülettől induló tanösvény 1500 m hosszan mutatja be az ártéri erdő- és vadgazdálkodást, valamint a Gemenc híres madarát, a fekete gólyát. A tanösvény kb. 30-40 perc alatt végig járható.

Molnárka tanösvény

Baja tanösvény: Molnárka
Baja tanösvény: Molnárka (forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/2014/10/06/gemenci-molnarka-az-ev-okoturisztikai-tanosvenye)

A Gemenci kisvasút járataival Malomtelelő vagy Lassi megállókból közelíthető meg az árvízvédelmi töltés felől a kékkel jelzett úton. A legfiatalabb kirándulók Molnárka segítségével kaphatnak betekintést interaktív módon a gemenci erdő kialakulásáról, az erdő és ártéri területek állat- és növényvilágáról. Molnárka – a kabalafigura – is az ártéri vizek lakója, a vízi poloskák családjához tartozó rovar. A tanösvény 2200 m, kb. 1 óra alatt végigjárható.

Nyéki-Holt-Duna tanösvény

Baja tanösvény - Nyéki-Holt-Duna
Baja tanösvény – Nyéki-Holt-Duna (forrás: https://kepes-lap.blogspot.com/2013/05/gemenc-porboly-nyeki-holt-duna.html)

A tanösvény induló állomása a pörbölyi Ökoturisztikai Központtól 1 km-re, az 55-ös út és az árvízvédelmi töltés kereszteződésénél található.  Nyomvonala egy régi holtág, melyen öt tájékoztató tábla ad információkat a folyószabályozási munkákról, az ártéri halászatról és az egykori életről. A tanösvény hossza 2500 m, mely kb. 1 óra alatt végig járható.

Vajas-torok tanösvény

Baja - Vajas-torok tanösvény
Baja – Vajas-torok tanösvény (forrás: https://elbiferrum.blogspot.com/2010/03/vajas-toroknal.html)

A tanösvény a Duna bal partján, az árvízvédelmi töltés mellett, a Szent István-hídtól 3,8 km-re délre, található a gátőrháznál. A tanösvényen kihelyezett táblák megismertetnek a csatorna történetével, és az ott található élővilággal.

Panduri tanösvény

Bajai Panduri tanösvény
Bajai Panduri tanösvény (forrás: https://www.geodruid.com/intl/en/place/4269414-szeremlei-holt-duna-panduri-tanosveny-park-szabadidopark-baja-magyarorszag)

A csodálatos, látnivalókban bővelkedő kis város Baja tanösvények bejárásával is felfedezésre csábít. A város déli részén, az 51-es főút Szeremlei leágazásától kb. 1 km-re, a Sugovica holtág partján a Panduri tanösvény csábít bejárásra. Az útvonal a Sugovica partján és a gáton halad végig 5 km hosszúságban. Az ösvény mentén információs táblák és pihenőhelyek szabdalják meg a kb. 2,5 órás túrát.

http://patkosstudio.hu/tanosvenyek/158/interaktiv-tanosveny-bajan-a-pandur-falu-okoparkban

http://turizmus.gemenczrt.hu

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom