Bajai Halfőző Fesztivál

A Bajai Halfőző Fesztivál hagyományosan minden év júliusának közepén várja többnapos rendezvény sorozatára az érdeklődőket Bajáról innen és Baján túlról.

Évről évre ezrek gyűlnek össze a főtéren, hogy a kulináris élvezeteknek hódoljanak. Hazánk minden valamire való vízparti településén főznek időről időre halászlevet. Ha épp falunap, vagy más esemény van, előkerülnek a bográcsok és lelkes férfiak mérik össze tehetségüket. Mert a halászléfőzés a mai napig férfimunka.

Bajai halfőző fesztivál
Bajai halfőző fesztivál (forrás: http://varosom.hu/blog/sajtokozlemeny/A-Gemenci-erdo-oleleseben-Baja-es-Szekszard.html)

Elkészítésére csak főbb irányelvek léteznek, nincs általánosan elfogadott recept. Ki így csinálja, ki úgy. Nincs két ugyanolyan íz, mégis a közös nevező mindig ugyanaz: a halászlé. Kicsit, mint a kovászos uborka, mindenki tudja, hogy készül, de a saját receptje az igazi.

Bajai Halünnep – 2020 július

Idén azonban rendhagyó módon – a koronavírus okozta megváltozott körülmények miatt – nem a városközpontban, hanem városrészenként tartják meg a Halünnepet. Az időpont nem változik, július második felén lesz, azonban most városrészenként 14 helyen tervezik megrendezni a főzéseket, így kisebb csoportokban összegyűlve készítik majd a hagyományos halászleveket. Az ország több pontján is vállták különböző települések – többek között Balatonon, Szarvason, Dunakilitin, Budapesten – hogy a bajai időponthoz csatlakozva ők is halfőzéssel népszerűsítik a halfogyasztást.

Bajai Halfőző Fesztivál – a kezdetek

1996-ban ünnepelte Baja alapításának 300. évfordulóját. Mi is lett volna erre alkalmasabb, mint a halászlé? Így aztán a rendezvény mottója „300 éves város – 300 bogrács halászlé” lett. A halászlé fesztivál óriási sikert aratott, így azóta is minden évben megrendezik, azzal a különbséggel, hogy évről évre egyre többen jönnek, egyre többen főznek, egyre többen esznek. Már 1996-ban is akkora volt az érdeklődés, hogy a tervezett 300 bogrács helyett végül 450 alatt ropogott a tűz. 1997-ben 650, 1998-ban pedig már 950 bogácsban rotyogott a halászlé. 

A Fesztivál a napjainkban

Amit ma bajai halászlének ismerünk, az a lehető legegyszerűbb halászlé, amely éppúgy készül, mint évszázadokkal ezelőtt. 

Baján tehát minden év július második hétvégéjén egy napot a halászlé megünneplésének szentelnek. A bajai halfőző programok színes sorával várja az érdeklődőket a többnapos rendezvényre. 

A város 300 éves születésnapjának megemlékezéséből mára hagyomány lett. A bajai Halfőző Fesztivál a Szentháromság téren és a hozzá vezető utcákon, valamint a Duna város alá kanyargó Sugovica által körbevett Petőfi-szigeten zajlik.

A bajai halászlé fesztivál töretlen népszerűségnek örvend. Időközben a Guiness rekordok közé is bekerült, mint az egyetlen helyen azonos recept alapján készült legnagyobb mennyiségű étel készítésének és elfogyasztásának alkalma. 

A bajai halászlé fesztivál mára világszinten is egyedülálló össznépi fesztivállá nőtte ki magát, 2015. óta pedig Baja hungarikum listára került a bajai halászlével.

XXIV. Bajai Halfőző Fesztivál összefoglaló:

http://bajaihalfozofesztival.hu/

Címlapkép: Bajai halfőző fesztivál (forrás: http://itthonotthonvan.hu/cikkek/2120414/csodalatos_baja)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom