Bajai időjárás

A bajai időjárás rendkívül kedvező, mert napfényben gazdag, de csapadékszegény éghajlati adottságokkal bír. Baja Bács-Kiskun megye második legnagyobb városa, és e megye hazánk napfényben leggazdagabb területe.

Bajai időjárás – éghajlat

Bajai webkamera
Bajai időjárás (forrás: http://dunakanyaridojarasa.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=409&Itemid=431)

Bács-Kiskun megye éghajlata kontinentális, forró nyarak, időnkénti szélsőségesen hideg telek jellemzik. Az évi középhőmérséklet északon 10-10,5, délen 10,5-11 Celsius fok között alakul. Az évi közepes ingadozás 22,5-25 Celsius fok. Az ország napfényben leggazdagabb területe a Baja – Kiskunmajsa – Kecskemét – Solt négyszögre tehető, ahol az évi napsütéses órák száma 2050-2100 között van. Ennek is köszönhető, hogy a nap érlelte szőlőfürtökből kiváló borok készülnek, melyeket a bajai és a környékbeli pincészetek a Bajai Újbor Fesztiválon kínálnak kóstolásra az érdeklődőknek.

Bács-Kiskun megye éghajlatának másik jellemzője, a csapadékszegénység. Az évi csapadék mennyisége 500-580 mm. Mind aggasztóbb a csapadékszegénység, a csapadékos napok száma 83-9o. jó néhány évben még ennyi sincs. A páratartalom alacsony, emiatt jelentős talaj- és légköri aszály lép fel, ami a térség vízpótlását igényli.  

https://www.idokep.hu/elorejelzes/Baja

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom