Bajai képek

A bajai képek segítségével betekintést nyerünk egy csodálatos, felfedezésre váró kisváros életébe. Bács-Kiskun megye második legnagyobb városa Baja, a vizek városa és a halászlé fővárosa.

Baja térkép
Baja térkép (forrás: http://ishm.elte.hu/hun/maps/momegye.htm)

A halászlé fővárosa hazánk déli részén, Budapesttől 160 km-re, a Duna bal partján az 55-ös főút mentén fekszik, jelentős kikötőváros. A Duna túlpartján Bajához tartozik a Sárköz és az Alsó-Duna völgy csodálatos ártéri erdeje, a Gemenc.

Bajai képek – Gemenc

Bajai látnivalók - Gemenci erdő
Gemenci erdő (forrás: https://www.origo.hu/utazas/20170704-kirandulas-a-gemenci-allami-erdei-vasut-utvonalan.html)

A Gemenci erdő egy nagy területen elhelyezkedő, természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdő a Duna mentén. A víz közelségének köszönheti egyedülálló szépségét. Különleges hangulatát a jellegzetes növényvilág, a temérdek vadvíz és az egyedülálló állatvilág határozza meg. A bajai képek között sokszor találkozhatunk a gemenc szépségeivel is, azonban a tényleges élményt, melyet ennek a páratlan természeti környezetnek a felfedezése ígér – nem adhatja vissza. Ezt látni kell!

Gemenc - árterek világa
Gemenc – árterek világa (forrás: http://gemenczrt.hu/gemenc-arterek-vilaga)

Gemenc és Baja neve össze fonódott az elmúlt évtizedek során. Vadászok és természetbarátok egyaránt örömmel járják a rengeteget, míg a közös városi programok során a település központjában is megtekinthetők az erdő kincsei.

A legismertebb bajai képek

Bajai halfőző fesztivál
Bajai halfőző fesztivál (forrás: http://varosom.hu/blog/sajtokozlemeny/A-Gemenci-erdo-oleleseben-Baja-es-Szekszard.html)

A víz közelsége adta a halászatot, a hal adta a halászlét. A bajai halászlé hungarikum, olyan nemzeti érték, mely nem csak a bajai identitás része, hanem a magyarság öröksége, amely hozzájárul az új nemzedékek nemzeti hovatartozásának kialakításához és megerősítéséhez.

Bajai programok kategória
Bajai halászlé (forrás: https://www.recepttar.hu)

Mindazonáltal a bácskai gasztronómiának jellegzetes eleme, mely a várost messze földön híressé tette. A híres Bajai Halfőző fesztivál a velencei Szent Márk térhez hasonlatos Szentháromság téren az egyik leggyakrabban fényképezett eseménye Bajának. A bajai képek közül a Szentháromság tér önmagában is közkedvelt célpont. A tér fekvése, hangulata, a Sugovica felé nyitott része, mind-mind megörökítésre csábít.

Sugovica
Sugovica

Piriponty

Bajai önkormányzat - programok, fesztiválok
Piriponty (forrás: https://www.piriponty.hu/piriponty-varosnezo-kisvonat)

A város lakói és a turisták körében is kedvelt közlekedési eszköz a 2018-ban forgalomba állított PiriPonty városnéző kisvonat, mely kellemes városnéző és városismertető körútra viszi a kirándulni vágyókat. A kisvonat segítségével megtekinthetjük a bajai látnivalókat és rengeteg képet is készíthetünk közben. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Baja

Címlapkép: Bajai főtér madártávlatból (forrás: https://www.origo.hu/utazas/20090416-dunamenti-latnivalok-a-fovarostol-bajaig.html)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom