Bajai középiskolák és gimnáziumok

A bajai középiskolák és gimnáziumok országos szinten is évtizedek óta kiemelkedőekBaja a térség egyetlen települése, ahol az oktatás, a kultúra és a műveltség megszerzéséhez szükséges intézményrendszer nemcsak biztosított, de hosszú múltra tekinthet vissza. 

Középiskolái megyei és országos szinten is kiemelkedőek, ilyennek tekinthető a III. Béla Gimnázium, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában működő német nyelvű gimnázium, Türr István Közgazdasági Szakközépiskola, valamint a különböző kereskedelmi és ipari szakképző iskolák. 

Bajai középiskolák és gimnáziumok – Főiskolák

Eötvös József Főiskola

Az egyetlen értelmiségképző intézmény, az Eötvös József Főiskola is ide sorolható. A főiskola 140 éves múltra visszatekintő egyetlen felsőoktatási intézménye a városnak és térségének, kiemelt szerepet vállal a város kulturális, oktatási és tudományos életében, különös tekintettel a helyben maradó értelmiség kiművelésében. 

A tanítóképzőt 1870. október 17-én alapították Eötvös József kultuszminiszter törvényjavaslata alapján. 1959-ben felsőfokúvá vált az intézmény, majd 1976-ban főiskolai rangot kapott. 

Eötvös József Főiskolán jelenleg két karon – Neveléstudományi és Műszaki és Közgazdaságtudományi – történik a képzés. Képzési profilja folyamatosan bővül, mára a tanítók, az óvodapedagógusok, a nemzetiségi (német, horvát, cigány nemzetiségi szakirány) tanítók, óvodapedagógusok mellett közművelődési szakemberek, valamint nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók képzése folyik. 

A Műszaki és Közgazdaságtudományi Kar speciálisabb képzései nem csak a térség, hanem országos szinten is jelentősnek tekinthető. A karon építő- és környezetmérnöki végzettség szerezhető különböző szakirányokkal (területi és vízgazdálkodási szakirány), illetve posztgraduális képzés keretében speciális ismeretek sajátíthatóak el.

Felsőfokú Vízgazdálkodási Technikum

A Felsőfokú Vízgazdálkodási Technikumot – a vízügyi szakemberképzés fejlesztése céljából – 1962-ben alapították. Ezt követően különböző intézményekhez csatolták. 1996-ban a város másik intézményével, a tanítóképzővel egyesült

A középiskolai és főiskolai tevékenységek hozzájárulnak a település és térségi polgári társadalom helyben maradásához, értékközvetítői szerepének megerősítéséhez.

https://baja.hu/index.php/kozerdeku/neveles-oktatas/kozepfoku-oktatasi-intezmenyek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom