Bajai látnivalók

A bajai látnivalók sokasága, a Sugovica és a Duna, a Gemenc közelsége, a kulturális programok mind-mind csábítják a turistákat Baja felfedezésére. Baja Bács-Kiskun megye második legnagyobb települése, egy igazán élhető, varázslatos kis város.

Bajai látnivalók

Baja – Szentháromság tér

Bajai látnivalók - Szentháromság tér
Bajai látnivalók – Szentháromság tér

A velencei Szent Márk térhez hasonlatos tér Baja szíve, itt zajlanak többségében a bajai programok, fesztiválok.  A hatalmas, négyzetes teret szürke gránitkocka burkolja, átlós irányban, mintegy lóhere-alakzatot formálva keresztezi két útvonal. A tér közepén áll a város egyik legrégebbi késő barokk stílusú műemléke, a Szentháromság szobor, amely a nagy pestisjárvány emlékére az 1750-es években készült. A nyugati irányban lévő nyitott oldal gyönyörű kilátást nyújt a Sugovica folyóra, mely itt kanyarodik a város alá. A tér mellett híd vezet át a Kamarás-Duna és a Ferenc-csatorna által közrefogott Petőfi-szigetre.

Bajai Városháza

Bajai látnivalók - Városháza
Bajai látnivalók – Városháza

A Szentháromság téren áll a hajdani barokk Grassalkovich palota, mely napjainkban a Városházának ad otthont. A palota a múlt század végén, 1862-ben lett a város tulajdona. A millennium évében, 1896-ban építették át neoreneszánsz stílusban – ennek emlékét őrzi az aulában elhelyezett tábla.

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.

Türr István Múzeum

Bajai látnivalók - Türr István múzeum
Bajai látnivalók – Türr István múzeum

A Városháza mellett a Bajai Takarékpénztár épületében – mely 1863-66 között épült romantikus stílusban, található a Türr István Múzeum. A névadó Türr István a város egyik jeles szülötte, az olaszországi egység megteremtéséért Garibaldi oldalán harcolt. A magyar szabadságharcban nem vett részt, de a kiegyezés után jelentő szerepet játszott Bácska mezőgazdasági életének fellendítésében.

Az épület 1937 óta ad helyet a múzeumnak, állandó kiállításai a város történetével, néprajzával ismertetnek meg. Itt található Solymos Endre néprajzkutató több évtizedes gyűjtőmunkájának eredményeként a világ egyik legnagyobb halászati gyűjteménye is.

Cím: Baja, Deák F. u. 1.

Bunyevác Tájház – Baja

Bajai látnivalók - Bunyevác tájház
Bajai látnivalók – Bunyevác tájház

XIX. század végi műemlék épület, a török hódoltság után Észak-Bácskába vándorolt katolikus horvát népesség XX. század eleji lakáskultúráját tárja elénk.

Cím: Baja, Pandúr u. 51.

Türr István emlékmű

Bajai látnivalók - Türr István emlékmű
Bajai látnivalók – Türr István emlékmű

A Türr István emlékmű a Duna és a Sugovica összefolyásánál lévő ligetben áll, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a déli összekötő hídra és a gemenci erdőre. Az emlékmű közelében halászati skanzen és kiállítás található.

Éber emlékház

Bajai látnivalók - Éber emlékház
Bajai látnivalók – Éber emlékház

A csendes és kanyargós Jókai utca végén találjuk a XIX. végi épületet, mely Székely Bertalan tanítványának idősebb Éber Sándornak (1878-1947) a szülőháza. Az Éber művészcsalád, apa és gyerekeinek (Sándor és Anna) festményei, képzőművészeti alkotásai láthatóak itt korabeli bútorok között.

Cím: Baja, Jókai u. 19.

Nagy István Képtár

Bajai látnivalók - Nagy István képtár
Bajai látnivalók – Nagy István képtár

Az 1820 körül emelt, klasszicista stílusú Vojnich-kúria egy ideig a Rudnay Gyula által 1946-ban alapított Bajai Művésztelep otthona volt. 1985 óta képtár, Nagy István (1873-1937) festő- és Telcs Ede szobrászművész hagyatékát helyezték el benne.

Cím: Baja, Arany J. u. 1.

Zsinagóga

Bajai látnivalók - Zsinagóga
Bajai látnivalók – Zsinagóga

A zsinagóga épülete – mely 1845-ben épült késő klasszicista stílusban – a város egyik legszebb műemlék épülete. 1985-ben átalakították, azóta ebben az épületben és a mellette álló egykori zsidó szeretetotthonban működik az Ady Endre Városi Könyvtár. A 180 ezer kötetes könyvtár hazánk egyik legnagyobb régi anyaggal rendelkező bibliotékája. Itt található Ady Endre Bibliája, a Nagy Francia Enciklopédia hiánytalan, első kiadása és más irodalomtörténeti művek is ennek a gyűjteménynek a büszkeségei.

Cím: Baja, Munkácsy M. u. 9.

Bajai látnivalók – Templomok

Ferences templom

Bajai látnivalók - Ferences templom
Bajai látnivalók – Ferences templom (forrás: https://miserend.hu/templom/77)

A templom 1722-34 között épült barokk stílusban, Páduai Szent Antal tiszteletére. Homlokzatának falfülkéiben Szűz Mária, Szt. Ferenc és Szt. Antal szobra áll. A magas tornyát régebben tűzoltó toronynak használták, majd mind kilátót. A Baján található legrégebbi emlékmű, a Dolores anyát ábrázoló szobor, amely a Ferencesek templomának külső déli falán áll.

Cím: Bartók B. u. 1.

Szent Péter és Pál templom

Bajai látnivalók - Szent Péter és Pál templom
Bajai látnivalók – Szent Péter és Pál templom (forrás: https://szallas.hu/programok/belvarosi-szent-peter-es-szent-pal-templom-baja-p5210)

1742-65 között épült késő barokk stílusban. Főoltárának képe Szt. Péter és Pál apostolok búcsúzását ábrázolja a kivégzésük előtt. A templom melletti kősátor alatt Szt. Flóriánnak a tűzoltók védőszentjének szobra áll.

Cím: Baja, Szent Imre tér 

Szent Miklós görögkeleti templom

Bajai látnivalók - Szent Miklós Görögkeleti templom
Bajai látnivalók – Szent Miklós Görögkeleti templom (forrás: https://mapio.net/s/61800715)

A templom 1775-79 között emelték a szerb nemzetiségű lakosság kérésre, késő barokk stílusban. Boltozatának festménye a Szentháromságot ábrázolja az evangélistákkal. Rokokó-copfstílusú ikonosztáza a Markovity fivérek magyarkanizsai asztalosműhelyében készült. Képeit Arszenije Teodorovics újvidéki ikonfestő készítette 1793-ban.

Cím: Baja, Miklós utca

Baja – Szent János kápolna

Bajai látnivalók - Szent János kápolna
Bajai látnivalók – Szent János kápolna (forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_J%C3%A1nos-k%C3%A1polna_(Baja))

A kápolnát 1877-ben Szent János tiszteletére szentelték fel azon iparosok (molnárok, halászok és hajósok) akik a mindennapi kenyerüket a Baja körüli vizeknek köszönhetik. Szent János barokk stílusú szobra a kápolna előtt található. Különleges népi hagyomány a „Jánoska eresztés” (bajai programok), amikor a virággal feldíszített Szent János szobrot fáklyákkal kivilágított hajóra teszik, és a Sugovica hídig hajóztatják.

Cím: Baja, Vajas sor

http://csodalatosbaja.hu/index.php/varosunk/templomok

Bajai látnivalók – természeti értékek

A Gemenci erdő

Bajai látnivalók - Gemenci erdő
Bajai látnivalók – Gemenci erdő (forrás: https://www.origo.hu/utazas/20170704-kirandulas-a-gemenci-allami-erdei-vasut-utvonalan.html)

Európában kevés helyen található ilyen dunai táj, mint Baján. A Duna és a Sugovica árnyas vízpartjai, holtágai és zátonyai, valamint az ártéri erdők különleges látványa olyan atmoszférát teremt, mely minden természetkedvelőt magával ragad.

A Duna túlpartján Bajához tartozik a Sárköz és az Alsó-Duna völgy csodálatos ártéri erdeje, a Gemenc. A Gemenci-erdő a víz közelségének köszönheti egyedülálló szépségét. Különleges hangulatát a jellegzetes növényvilág, a temérdek vadvíz és az egyedülálló állatvilág határozza meg.

Hazánk egyik legismertebb védett területe, számos gyalogos- és vízitúra lehetőséget kínál. A tanösvények az interaktív, információs táblákkal a gyerekek mellett a felnőtteknek is számos érdekességgel, újdonsággal szolgál.

A terület bejárását megkönnyítendő a gemenci kisvasút is rendelkezésünkre áll e gyönyörű terület felfedezésében. Az erdei vasút nyomvonala jellemzően a Duna holtágai mellett kanyarog, látványos erdőrészleteket, réteket, vadföldeket érint az egész pálya mentén. Menetrend szerinti megállóhelyei közelében tanösvények, kirándulóerdők, tájjellegű múzeumok, pihenő- és játszóparkok szolgálják a kiránduló gyermekek és felnőttek kényelmét és szórakozását.

Gemenc sétahajó

Bajai látnivalók - Gemenc sétahajó
Bajai látnivalók – Gemenc sétahajó (forrás: http://turizmus.gemenczrt.hu)

A 100 fős Gemenc sétahajóval egész napos kirándulást tehetünk a Gemenci erdőben. A hajó a bajai IV. Károly rakpartról indul (a bajai Duna-híd, ill. a Tesco mellett találjuk). A sétahajóval és erdei vasúttal is kombinált kirándulási lehetőségek májustól októberig, szombati napokon, min. 20 fő előzetes jelentkezésével indulnak, egész napos gemenci programot kínálva. 

Baja City- A város, ahová jó jönni, ahol jó élni!

http://turizmus.gemenczrt.hu/esemenyek/setahajozas-a-dunan-7/

Címlapkép: Baja főtér (forrás: https://www.termalfurdo.hu/telepules/baja-3)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom