Bajai programok 2025

Bajai programok 2025!

Milyen bajai programok várhatóak 2025-ben? Egész évben különböző bajai programok várják a látogatókat Bajára, a halászlé fővárosába. A bajai programok sora hagyományosan a februári kolbászfesztivállal kezdődik.

Bajai programok – télen

Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál

Kolbászfesztivál Baja - kolbászok
Kolbászfesztivál Baja – kolbászok (forrás: https://www.fesztivalportal.hu/gasztronomiai-fesztival/bacskai-hurka-es-kolbaszfesztival-baja)

A február közepén megrendezett esemény a Petőfi-sziget területén várja az érdeklődőket. Kolbászfesztivál Baja téli, kevésbé ismert arcát mutatja meg a látogatóknak.

A fesztivál, különböző programokkal kedveskedik kicsiknek és nagyoknak egyaránt, népszerűsítendő ezt az eseményt is. A nagy sátorban felállított színpadon egész nap egymást követik a fellépők.

Bajai programok – tavasz

BikeTrend

BikeTrend

2023. március 20. és április 2. között kerül először megrendezésre Baján BikeTrend Teszt, Kiállítás és Vásár. A rendezvényen lehetőség nyílik nevesebb kerékpármárka gyártók (Ghost, Cannondale, Stevens, Giant, KTM, Kellys, Kross, Dema, Husqvarna) elektromos kerékpár-modelljeinek a kipróbálására, szervezett, túravezető által vezetett kerékpártúrák keretében. A rendezvényen erdei és aszfaltos túralehetőség közül is lehet választani. A túrákon kívül az ismertebb márkák képviselői kiállítják és bemutatják a kerékpáripar legmodernebb vívmányait, illetve a helyszínen lehetőség nyílik, hogy konkrét kérdésekkel megbombázza az érdeklődő közönség az előadókat. A rendezvény látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb információt a www.biketrend.hu oldalon lehet olvasni.

Húsvéti Vásár

Bajai programok - húsvéti vásár
Bajai programok – húsvéti vásár (forrás: https://sugopart.hu/kozelet/a-husveti-vasar-programja)

A Húsvéti vásár az Adventi vásárhoz hasonlóan a Tóth Kálmán téren várja az érdeklődőket a különböző portékákkal. Megtalálható itt ilyenkor a húsvéti dekorációtól, az ünnepi asztalra kívánkozó salátákon túl, a kézműves méz, és egyéb kézműves termékek, édességek, különböző ízesítésű kürtöskalácsok és számos egyéb finomság.

Jánoska eresztés

Bajai programok - Jánoska eresztés
Bajai programok – Jánoska eresztés (forrás: https://csodalatosmagyarorszag.hu)

Hagyományosan májusban tartott ünnep a Jánoska eresztés, amikor a vízen járók védőszentjére, Nepomuki Szent Jánosra emlékeznek. A Szent János kápolnában őrzött, Nepomuki Szent Jánost ábrázoló szobor Baja egyik jelképévé vált. Ezen a napon a szobor elhagyja otthonát: a szentjánosiak vállukon viszik le a Sugovica partjára, ahol kivilágított hajók, csónakok, kenuk várják.

Közülük a legnagyobb és legdíszesebb indul el vele alkonyatkor a Szentháromság tér felé, fényárba borulva, zeneszóra. Az emberek pedig vízen és szárazon követik Jánoskát, a szentet, aki életét áldozta a becsületért. A népzenével kísért vízi felvonuláson a hajót számos ladik, csónak, kajak és kenu veszi körül, mindegyik fáklyát vagy mécsest visz magával. Igazán látványos, ha tehetjük nézzük meg e hagyományőrző programot.

Bajai Pünkösdi Fesztivál

Bajai programok - Pünkösdi programok
Bajai programok – Pünkösdi programok (forrás: https://www.utazzitthon.hu/program/baja/punkosdi-ladikazas-2011)

A Pünkösdi Fesztivál keretében is különböző érdekes programok várják Bajára az érdeklődőket. Volt már kórusfesztivál, kajak-kenu verseny a pünkösdi ünnepség keretében. Érdemes az aktuális programokat keresni, hiszen évről-évre más rendezvényekkel várják az érdeklődőket.

Bajai programok – nyár

Strandfesztivál

Bajai programok - Strandfesztivál
Bajai programok – Strandfesztivál (http://www.campinform.eu)

A szezonnyitó bajai strand fesztivál június közepén várja az érdeklődőket a Sugovica homokos partjára, az árnyas fák alá. A szabad strandon rendezett esemény rengetek érdekes programmal, finom ételekkel várja az érdeklődőket.

Vinalia Bajai Nemzetközi Borfesztivál

Baja programok: Vinalia
Baja programok: Vinalia (forrás: https://millerpack.hu/hu/millerpack_ajanlo_blog/vinalia-1-bajai-nemzetkozi-borfesztival)

A Bajai programok legújabbika, mely 2019. június közepén került megrendezésre első alkalommal a bor, kultúra, gasztronómia jegyében. Egy olyan borfesztivált képzeltek el a szervezők, ahol a bort, a fogyasztót és az élményt együtt helyezik a középpontba. A hagyományos borfesztiváloktól eltérően újdonságként, új helyszínen, új programokkal, változatosságokkal készültek, hogy a bor, a gasztro és a kultúra hármasát közösen tegyék felejthetetlen élménnyé. Várjuk a folytatást!

Bajai Halfőző fesztivál

Baja programok: bajai halfőző fesztivál
Baja programok: bajai halfőző fesztivál (forrás: http://varosom.hu)

A Bajai Halfőző Fesztivál Baja legnépszerűbb eseménye, mely 1996-ban került először megrendezésre. Azóta hagyománnyá nőtte ki magát és minden év júliusának második hétvégéjén rengeteg látogatót vonz. A bajai halfőző programok színes sorával várja az érdeklődőket a többnapos rendezvényre.

A bajai Halfőző Fesztivál a Szentháromság téren és a hozzá vezető utcákon, valamint a Duna város alá kanyargó Sugovica által körbevett Petőfi-szigeten zajlik.

Az ünnepség mára világszinten is egyedülálló össznépi fesztivállá nőtte ki magát, 2015. óta pedig Baja hungarikum listára került a bajai halászlével.

Bajai programok – ősz

Újbor Fesztivál

Bajai programok - Újbor fesztivál
Bajai programok – Újbor fesztivál (forrás: http://szekszard.varosom.hu)

A Bácskai Mézes Napok és a Gemenc Természeti Napok programjaival együtt kerül megrendezésre hagyományosan szeptember első hétvégéjén a Bajai Újbor Fesztivál. Mind ezekhez kitűnő muzsikával, remek, szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket a Petőfi-sziget gyönyörű természeti környezetébe. Itt a Baja – és környéki borászatok legújabb borai kerülnek bemutatásra, így a Hajósi borvidék zamatos nedűit is meg kóstolhatjuk.

Márton napi felvonulás

Bajai programok - Márton napi felvonulás
Bajai programok – Márton napi felvonulás (https://marton-nap.info/marton-napi-lampas-keszitese)

A Márton napi népszokások az év végéhez a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás, amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

Márton nap Baja belvárosában is minden évben megünneplésre kerül. A Márton napi lampionos felvonulást megelőzően elkezdődnek a már hagyományosnak mondható Márton-napi rendezvények a bajai óvódákban, iskolákban. A Márton-napi lampionos felvonulás szokás szerint a Tóth Kálmán téren, a Belvárosi Templom előtt zajlik.

Bajai Adventi Vásár

Bajai programok - adventi vásár
Bajai programok – adventi vásár (forrás: https://amve.hu/2018/11/19/a-karacsonyi-vasar-teljes-programja)

A bajai Adventi vásár az adventi időszakban kerül megrendezésre hagyományosan a Tóth Kálmán téren és az Eötvös utcában. Ilyenkor gyönyörű díszbe öltözik a környék és ünnepi hangulattal várják az érdeklődőket. A Tóth Kálmánról – a bajai születésű íróról elnevezett tér ad helyet több bajai rendezvénynek is. 

Bajai programok 2025 – további információk:

https://www.programturizmus.hu

Címlapkép: Bajai programok 2025 – Kolbászfesztivál Baja (forrás: http://szekszard.varosom.hu/programok/gasztro/Bacskai-Hurka-es-Kolbaszfesztival-1.html)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom