Tartalomjegyzék
A hazai borvidékek az ország legkülönbözőbb pontján találhatóak. A legismertebb a világörökségi elismeréssel díjazott Tokaj Hegyalja, de a többi is mindenképpen megér egy látogatást.
Hazai borvidékek– számokban
22 ismert borvidék található Magyarország területén:
- Badacsony borvidék
- Balaton-felvidék
- Balatonboglári
- Balatonfüred-Csopaki
- Bükki
- Csongrádi
- Egri
- Etyek-Budai
- Hajós-Bajai
- Kunsági
- Mátrai
- Móri
- Neszmélyi
- Pannonhalmi
- Pécsi
- Somlói
- Soproni
- Szekszárdi
- Tokaji borvidék
- Tolnai borvidék
- Villányi borvidék
- Zalai borvidék
Borvidékek – a klasszikus bor
Az országon belüli éghajlati és domborzati viszonyok változásinak következményeképp a különböző borvidékeken termelt szőlőből, különböző karakterű borokat készítenek.
De mi is a bor valójában? Erjesztett szőlőlé: szőlőből készül, alkohol tartalma van és nincs benne buborék. Nem számít klasszikus bornak a más gyümölcsből készített bor, pl. a manapság egyre divatosabb almabor (cider), vagy meggybor sem. Ugyanígy nem számít klasszikus bornak, amihez alkoholt adnak, pl. a portói sem.
Borvidékek – fehér borok
A fehérborok alapvetően fehér szőlőfajtákból készülnek, de néhány kék szőlőfajta is felhasználható fehérbor készítéséhez. Szőlőfajták, amikből fehérbor készülhet:
Irsai Olivér, Chardonnay, Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc, Cserszegi fűszeres, Olaszrizling, Furmint,
Borvidékek – rozé borok
A rozék kék szőlőből készülnek, de nem úgy, hogy a fehérbort és a vöröset összekeverik. Bár a Champagne például így készül. A színük azért ilyen világos, mert a szőlőt csak rövid ideig (4-6 óráig) hagyják héjon ázni, így kevesebb színanyag és tannin – vagyis kesernyés ízű csersav – oldódik ki. Így lesz a színük halvány lazacrózsaszín és ennek köszönhető üde gyümölcsösségük is.
Borvidékek – vörös borok
A vörösborok kék szőlőből készülnek. A színanyag a szőlő héjában található, a fontos íz- és aromaanyagokkal együtt, így ezeket préselés előtt nagyon fontos kiáztatni belőlük. Van, amikor a nagyon jó minőség érdekében a szőlőt le is bogyózzák a héjon tartás előtt. Szőlőfajták, amikből vörösbor készülhet:
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah vagy Shiraz, Kékfrankos, Kadarka, Portugieser
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarország_borrégioinak_listaja
Vissza a kategória cikkeihez