Duna Baja

A Duna Baja életében meghatározó szerepet játszott, és játszik a mai napig. Baját jelentős közlekedési csomópontként tartják számon. Köszönhető ez egyrészt többsávos Duna-hídjának, másrészt országos közforgalmú kikötőjének. Az Európai Unió déli határának legjelentősebb folyami kikötője, a nemzetközi víziforgalom szolgáltató bázisa.

A Duna Baja lakosainak életében egykor 

Baja és környéke már a honfoglalás óta folyamatosan lakott, köszönhetően a Duna melletti fekvésének. A telepükés a Nagy-Dunától 2 km-re, a Kamarás-Duna-ág – a Sugovica – mellett fekszik. Magas löszfalra, bácskai fekete földre települt az avar, vagy bolgár-török néveredetű város. A török idők után katolikus horvát, bunyevácok, sokác délszlávok, a Dunán lehajózó katolikus német telepesek, a török elől felhúzódó szerbek és magyarok népesítették be.

A Duna képletesen a város szívét jelenti, s fontos tényező volt létrejöttében. Ha nem is foglalkoztatta a népesség egészét, a vízhez kapcsolódó foglalkozások: a halászat, a kereskedelem és a molnárság meghatározták arculatát

A Duna: a bajaiak életében ma 

A hal, a halászat és a halászlé Baja életének meghatározója napjainkban is. Észak felé, ha átsiklunk a Türr István – híd alatt, Dunafürdő üdülőterület nyaralóházai láthatók az ártéri erdő szélén. A kitűnő pecázó helyeken a ponty, a csuka, a kárász, a balin a leggyakoribb fogás, de harcsára, márnára és süllőre is érdemes horgozni. A hal fontos szereplője a város életnek, hiszen Baján és környéken mindig szívesen ettek, esznek halételeket.

A Petőfi-sziget a bajaiak „Margit-szigete”, halászcsárdával, kempinggel, szállodával, valamint különböző sportlétesítményekkel. A sziget a bazalt kockákkal kirakott tágas főtérrel – a velencei Szent Márk térhez hasonlított Szentháromság térrel együttBajai Halfőző fesztivál és egyéb rendezvények kedvelt helyszíne

A Duna, a Sugovica és a Gemenc ártéri részei mind megtelnek nyáron a kajakozó, kenuzó, csónakázó helyiekkel és egyre nagyobb számban az aktív pihenést kedvelő turistákkal is. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Duna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom