Gemenc gólya

Hazánk déli részén a gemenc ártéri, vizes területein él a gemenc gólya populációja. A fekete gólya állomány a világon itt a legnagyobb népsűrűségű. 

Gemenc – A fekete gólya

A fekete gólya gázlómadár. Feje, nyaka, melle és háta, matt fekete, a fiatal példányok csőre és lába szürkészöld, az időseké piros. Testhossza 90-105 cm, szárny fesztávolsága 173-205 cm, a súlya 3 kg körüli. A háborítatlan, ártéri, vizes területeket kedveli, nem szereti az ember közelségét.

A fekete gólyák többsége március 15-e körül érkezik vissza Afrikából a hazai állománynak otthont adó Gemenc nemzeti parkba. A Gemenc Zrt. több fekete gólya pár – többek között Tóbiásét, az évek óta visszajáró gólya – fészkét is bekamerázta, így bárki nyomon követheti ezeknek a fokozottan védett madaraknak az életét. 

Hazánkban a legtöbb fekete gólyapár a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkel és él kora tavasztól késő őszig. 

Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelő hely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Gemenc gólya – Gemenci erdő túra

Egy kellemes gemenci erdő túra a Gemenc gyönyörű természeti környezetében nemcsak az erdő, hanem az ártéri terület páratlan növény- és állatvilágát is felfedi előttünk. Ha szerencsénk van, fekete gólyákat is láthatunk a túránk során. Sok kijelölt túra útvonal közül válogathatnak a kirándulók, melyeken pihenőházak is könnyítik a túrázást.

A gyalogos erdei túrát a gemenci kisvasút igénybevételével lerövidíthetjük. Hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja, mely akár 30 km-en keresztül szállítja a turistákat. Hétköznap Malomtelelőig, hétvégén és ünnepnapokon Keselyűsig illetve Gemenc-Dunapart állomásig utazhatnak a kirándulók.

Hosszabb-rövidebb túrákat tehetünk a tanösvényeken és néhány más jelölt úton is, például a Pörbölyi vadászháztól az ország legnagyobb kerületű fájáig. 

További információk a fekete gólyáról:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_gólya

Címlapkép: Gemenc – gólya (forrás: https://ng.hu/termeszet/2017/05/22/szines-szelesvasznon-az-arterek-lenyugozo-vilaga)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom