Gemenc nemzeti park

A háborítatlan, titokzatos Gemenc, nemzeti park részévé 1996-ban vált, mikor létrejött a Duna-Dráva Nemzeti Park, mely eredetileg az akkori Jugoszláviával közösen alakult volna meg.

Bajai látnivalók - Gemenci erdő
Gemenci erdő (forrás: https://www.origo.hu/utazas/20170704-kirandulas-a-gemenci-allami-erdei-vasut-utvonalan.html)

Gemenc 1977 óta védett terület, illetve eredetileg önálló tájvédelmi körzet. Ez a terület hazánk legnagyobb zömében erdővel borított ártere, melynek hossza 30 km, szélessége 7 km.

Gemenc nemzeti park – túrák 

Gemenci erdő túra
Gemenci erdő túra (forrás: http://www.hotelberemendrose.hu/gemenci-erdo.html)

Gemenci erdő túra gyalogosan és vízen is lehetséges. Az árterek szinte csak kajakkal, kenuval felfedezhető titokzatos növény- és állatvilágot rejtenek. 

A túrák – legyenek bár gyalogosak, tanösvényt járók, vagy a Duna holtágain vízi eszközökkel történők – mindet megkönnyíti, vagy lerövidítheti a gemenci kisvasút, mely akár 30 km-es szakaszon szállítja a kirándulókat. Időszakosan gőzvontatású nosztalgia vonat is közlekedik. 

A gemenci nemzeti park – látnivalók

Ha szerencsénk van, láthatunk szürke gémeket, rétisasokat, békászó sasokat, kerecsensólymokat, vagy akár fekete gólyákat is. Hiszen a Gemenc a fekete gólya fő előfordulási helye hazánkban.

Gemenc - gólya
Gemenc – gólya (forrás: https://ng.hu/termeszet/2017/05/22/szines-szelesvasznon-az-arterek-lenyugozo-vilaga)

Az ártéren a víz az úr, ennek megfelelő a növényzet is: a mélyebb területeken füzek, a magasabbakon nyárfák telepedtek meg, valamint itt él a cserjeszinten a galagonya és a hamvas szeder.

Ezek a ligeterdők szinte megközelíthetetlenek, így remek búvóhelyet kínálnak a nagyvadaknak. A vizes területekhez közel hűsölő szarvasokat, vagy vaddisznókat is felfedezhetnek a szemfüles túrázók. Gemencet világhírűvé az ország legszebb, legértékesebb trófeáit növesztő gímszarvas-állománya tette. Rengeteg az őz és a vaddisznó is.

Gemenc nemzeti park – látnivalók a kisvasút vonalán

Gemenci kisvasút
Gemenci kisvasút

Pörböly: A központtól induló ösvényen néhány perces sétával elérhető a nagyrezéti Vadmegfigyelő hely, ahol gímszarvast és vaddisznót figyelhetnek meg az érdeklődők. Az országos kéktúra Alföldi kéktúra szakasza is itt található.  

A közeli erdészház melletti egy gazdasági épületben kapott helyet a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény, mely 3 kiállító teremben mutatja be, hogyan készül a méz. Illetve igazi különlegesség, hogy megfigyelhetünk üvegfalú kaptárakban élő méhcsaládokat is.

Lassi: Az erdei kisvasút Lassi megállójánál, az egykori erdészházban Halászati Kiállítás várja az érdeklődőket, és egy 42 növény- és állatfajt bemutató dioráma segítségével a víz felszíne alatti élővilágba és a halászok életmódjába tekinthetünk be. 

Bárányfok megállónál Trófea Múzeum található a vörösfenyőből faragott épületben, melyet Habsburg Frigyes főherceg építtetett az 1896-os budapesti millenniumi kiállításra. A vadászkastély jellegű épület 1980-as években került jelenlegi helyére, ahol a Gemenci erdő élővilágát, az itt élő emberek munkásságát mutatják be a kiállítások során.

A Gemenc területén megy keresztül az országos kéktúra Dél-Dunántúli és Alföldi kéktúra szakasza is. 

http://www.ddnp.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom