Gemenc

Gemenc hazánk és egyúttal a Duna egészének legnagyobb ártéri erdeje, egész Európában egyedülálló.

Ez a terület hazánk legnagyobb zömében erdővel borított ártere, melynek hossza 30 km, szélessége 7 km. 1977 óta védett terület, 1996-ban nyilvánították a Duna-Dráva Nemzeti Park részévé, melynek északi központja Bárányfok, míg a déli Pörböly lett.

A Gemencei erdő növény- és állatvilága egyedülálló, világhírűvé vadászati szempontból a nagyvadállománya tette: itt él az ország legszebb, legértékesebb trófeáit növesztő gímszarvas állomány, de sok őz és vaddisznó hazája is.

Gemenc adta lehetőségek: túrák, tanösvények, vadlesek

Gemenc - árterek világa
Gemenc – árterek világa (forrás: http://gemenczrt.hu/gemenc-arterek-vilaga)

A holtágakkal, belső tavakkal szabdalt buja táj Gemenc, erdei túra és vadles megfigyelésre csábít. A titokzatos mocsárvilág felfedezése akár tanösvényen, akár Gemenc vízitúra adta lehetőségeivel élve – felejthetetlen élményt ígér.

Minden túra, látnivaló, vagy tanösvény megközelíthető a gemenci kisvasút menetrend szerinti járataival is. A kisvasút segítségével is felfedezhető a Duna árterének varázslatos világa.

A gemenci látnivalók

  • Pörböly környékén: A központtól induló ösvényen néhány perces sétával elérhető a nagyrezéti Vadmegfigyelő hely, ahol gímszarvast és vaddisznót figyelhetnek meg az érdeklődők. Az országos kéktúra Alföldi kéktúra szakasza is itt található.  
  • A közeli erdészház melletti egy gazdasági épületben kapott helyet a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény, mely 3 kiállító teremben mutatja be az érdeklődőknek, hogyan készül a méz. Illetve igazi különlegesség, hogy megfigyelhetünk üvegfalú kaptárakban élő méhcsaládokat is.
  • Lassi megállónál: Az erdei kisvasút Lassi megállójánál, az egykori erdészházban és annak istállóépületében Halászati Kiállítást tekinthetünk meg, mely halászati eszközök, egy 42 növény- és állatfajt bemutató dioráma segítségével a víz felszíne alatti élővilágba és a halászok életmódjába enged betekintést.
    Az istállóépületben ártéri terepasztal, valamint halászháló-készítő műhely, hajómalom makett és az árvizeket bemutató fotókiállítás látható.
  • Bárányfok megállónál: Trófea Múzeum vár kicsiket és nagyokat egyaránt a vörösfenyőből faragott épületben. Az épületet Habsburg Frigyes főherceg építtette az 1896-os budapesti millenniumi kiállításra, hogy trófeáit bemutassa a nagyközönségnek. A vadászkastély jellegű épület 1980-as években került jelenlegi helyére, ahol a Gemenci erdő élővilágát, az itt élő emberek mindennapjait, munkásságukat mutatják be a kiállítások során.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gemenc

Címlapkép: Gemenc (forrás: https://www.kaland.sport.hu/celpontjaink/magyarorszag/vizitura-a-gemenci-hullamterben-ketnapos-kajaktura-europa-legnagyobb-oesszefueggo-arteri-erdejeben)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom