Gemenci erdő túra

Egy kellemes gemenci erdő túra a Gemenc gyönyörű természeti környezetében nemcsak az erdő, hanem az ártéri terület páratlan növény- és állatvilágát is felfedi előttünk. Ha szerencsénk van, itt fészkelő fekete gólya párokat is láthatunk a túránk során. Sok kijelölt túra útvonal közül válogathatnak a kirándulók, melyeken pihenőházak is könnyítik a túrázást.

Gemenci erdő túra kisvasúttal

A gyalogos erdei túrát a gemenci kisvasút igénybevételével lerövidíthetjük. Hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja, mely akár 30 km-en keresztül szállítja a turistákat. Hétköznap Malomtelelőig, hétvégén és ünnepnapokon Keselyűsig illetve Gemenc-Dunapart állomásig utazhatnak a kirándulók.

A kisvasút végállomása Pörböly megállónál található, ahol Ökoturisztikai központ is a látogatók rendelkezésére áll. A tágas fogadóépületben jegypénztár, ajándékbolt és büfé és egyéb szolgáltatások várják az utasokat.  

Pörbölyi Ökoturisztika központ

CímPörböly, Bajai út 100.

Nyitva tartás: 0-24

Tel: +36 74 491 483

A gemenci erdő túra során felfedezésre váró látnivalók

A központtól induló ösvényen néhány perces sétával elérhető a nagyrezéti Vadmegfigyelő hely, ahol gímszarvast és vaddisznót figyelhetnek meg az érdeklődők. Az országos kéktúra Dél-Dunántúli és az Alföldi kéktúra szakaszok is a Gemenci erdő területén húzódnak végig.   

A közeli erdészház melletti egy gazdasági épületben kapott helyet a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény, mely 3 kiállító teremben mutatja be az érdeklődőknek, hogyan készül a méz. Illetve igazi különlegesség, hogy megfigyelhetünk üvegfalú kaptárakban élő méhcsaládokat is.

Az erdei kisvasút Lassi megállójánál, az egykori erdészházban és annak istállóépületében Halászati Kiállítást tekinthetünk meg, mely halászati eszközök, egy 42 növény- és állatfajt bemutató dioráma segítségével a víz felszíne alatti élővilágba és a halászok életmódjába enged betekintést. 

Az istállóépületben ártéri terepasztal, valamint halászháló-készítő műhely, hajómalom makett és az árvizeket bemutató fotókiállítás látható.

Gemenci erdő túra – kisvasút megállói

  • Pörböly
  • Vadmegfigyelő
  • Nagyrezét
  • Nyárilegelő
  • Lassi
  • Malomtelelő
  • Gemenc-Dunapart
  • Keselyűs
  • Szekszárd-Bárányfok

Hosszabb-rövidebb túrákat tehetünk a tanösvényeken és néhány más jelölt úton is, például a Pörbölyi vadászháztól az ország legnagyobb kerületű fájáig. 

A Gemenc Zrt. az év folyamán többször szervez olyan túrákat, amelyek a turistaforgalom elől elzárt területeket is érint. Ilyen a Kincses sziget túra, amely a bajai Vándorponttól indul. A résztvevők sétahajóval utaznak a Veránka-szigetre, és ott szakvezetők kísérik az érdeklődőket a sziget legszebb pontjaira.

http://turizmus.gemenczrt.hu

Címlapkép: Gemenci erdő túra (forrás: http://www.hotelberemendrose.hu/gemenci-erdo.html)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom