Gemenci kisvasút

A Gemenci kisvasút hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja, mely a Gemenc gyönyörű természeti környezetében akár 30 km-en keresztül szállítja a turistákat. Hétköznap Malomtelelőig, hétvégén és ünnepnapokon Keselyűsig illetve Gemenc-Dunapart állomásig utazhatnak a kirándulók.

Pörböly megállónál található a gemenci kisvasút végállomása és a Pörbölyi Ökoturisztikai központ is, ahol egy tágas fogadóépületben jegypénztár, ajándékbolt és büfé és egyéb szolgáltatások sora (különböző sporteszközök bérlése, szállás stb.) is várja az utasokat.  Gemenc kincsei kiállítás is megtekinthető.

Pörbölyi Ökoturisztika központ

CímPörböly, Bajai út 100.

Nyitva tartás: 0-24

Tel: +36 74 491 483

Gemenci kisvasút – látnivalók a megállók közelében

Pörböly: A központtól induló ösvényen néhány perces sétával elérhető a nagyrezéti Vadmegfigyelő hely, ahol gímszarvast és vaddisznót figyelhetnek meg az érdeklődők. Az országos kéktúra Alföldi kéktúra szakasza is itt található.  

Gemenci kisvasút - Rezét
Gemenci kisvasút – Rezét

A közeli erdészház melletti egy gazdasági épületben kapott helyet a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény, mely 3 kiállító teremben mutatja be az érdeklődőknek, hogyan készül a méz. Illetve igazi különlegesség, hogy megfigyelhetünk üvegfalú kaptárakban élő méhcsaládokat is.

Lassi: Az erdei kisvasút Lassi megállójánál, az egykori erdészházban és annak istállóépületében Halászati Kiállítást tekinthetünk meg, mely halászati eszközök, egy 42 növény- és állatfajt bemutató dioráma segítségével a víz felszíne alatti élővilágba és a halászok életmódjába enged betekintést. 

Az istállóépületben ártéri terepasztal, valamint halászháló-készítő műhely, hajómalom makett és az árvizeket bemutató fotókiállítás látható.

Bárányfok megállónál Trófea Múzeum vár kicsiket és nagyokat egyaránt a vörösfenyőből faragott épületben. Az épületet Habsburg Frigyes főherceg építtette az 1896-os budapesti millenniumi kiállításra. A vadászkastély jellegű épület 1980-as években került jelenlegi helyére, ahol a Gemenci erdő élővilágát, az itt élő emberek mindennapjait, munkásságukat mutatják be a kiállítások során.

A gemenci kisvasút megállói

  • Pörböly
  • Vadmegfigyelő
  • Nagyrezét
  • Nyárilegelő
  • Lassi
  • Malomtelelő
  • Gemenc-Dunapart
  • Keselyűs
  • Szekszárd-Bárányfok

A kisvasút megállóiban található több tanösvény és játszóterek, a megfigyelőtornyok, a különböző bemutatóhelyek mind elősegítik, hogy a kirándulók minél jobban megismerhessék e különleges, egyedülállóan szép táj páratlan állat- és növényvilágát. 

http://turizmus.gemenczrt.hu/gemenci-erdei-vasut/menetrend/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom