Jánoska eresztés

A Jánoska eresztés egy hagyományos bajai ünnep, ami a bajaiak múltjából gyökerezik. Ezen a napon a vízen járók védőszentjére, Nepomuki Szent Jánosra emlékeznek.

A Jánoska eresztés eredete

A Jánoska eresztés több százéves múltra tekint visszaBaja Szentjános nevű városrészéből ered a hagyomány, az ott élő, javarészt vízi mesterségekkel foglalkozó emberek (halászok, vízimolnárok, hajó malmosok) tisztelegtek így a vizek védőszentje előtt.

A Jánoska eresztést 1941-ig minden évben megtartották, aztán az 1980-as évek végén éledt újra a szokás, az utóbbi években már több ezren vettek részt az eseményen és a hozzá kapcsolódó programokon.

Hogyan történik a Jánoska eresztés? 

A Szent János kápolnában őrzött, szobor Baja egyik jelképévé vált: ünnepe minden évben különleges eseménynekszámítA Jánoska eresztést Nepomuki Szent János névünnepének előestéjén, május 15-én szokták tartani. Ezen a májusi napon a szobor elhagyja otthonát: a szentjánosiak vállukon viszik le a Sugovica partjára, ahol díszes, kivilágított hajók, csónakok, ladikok, kajakok és kenuk várják. Közülük a legnagyobb és legdíszesebb indul el vele alkonyatkor a Szentháromság tér felé, fényárba borulva, zeneszóra. Az emberek pedig vízen és szárazon követik Jánoskát, a szentet, aki életét áldozta a becsületért. A népzenével kísért vízi felvonuláson a hajót számos ladik, csónak, kajak és kenu veszi körül, mindegyik fáklyát vagy mécsest visz magával.

A hagyomány életben tartói

A rendezvényt hagyományosan a Bajai Hajómalom Egyesület tartja, melynek célja az is, hogy a Jánoska eresztést felvegyék a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére is. Az UNESCO Szellemi Kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezménynek célja a hagyományokat aktívan őrző közösségek támogatása, megerősítése. 

Ezen a jegyzéken szerepel többek között a mohácsi busójárás, a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya, a kalocsai élő kulturális hagyományok

2019. szeptembere óta pedig öt új örökségelem került fel: a verbunk,a csárdás tánc, a magyar népi vonós formáció, a tojásírás hagyománya, a nagykunsági gyapjúhímzés gyakorlata.

http://bajaihajomalom.hu/tag/janoska-eresztes/

Címlapkép: Jánoska eresztés (forrás: https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/fesztival/csutortokon-kezdodik-a-24-bajai-halfozo-fesztival)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom