Márton nap Baja

A Márton nap, Baja életében is annak a népszokásnak a felelevenítése, mely egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejezéséhez és az advent időszak közeledtéhez, másrészt ahhoz a legendához kötődik, mely szerint Szent Márton egy liba ólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Baja: Márton nap – a kezdetek

A Márton nap – vagyis november 11. – már a rómaiak idején is a téli időszámítás kezdő napja volt, ekkor az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát. Általában ludat fogyasztottak. 

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.

Márton nap Baján – a hagyományok

A Márton nap Baján főleg a gyerekek körében népszerű, hiszen ezen a napon az óvodások és iskolások is lampionos felvonuláson vesznek részt, mely hagyományosan a Tóth Kálmán téren, a Belvárosi Templom előtt végződik. A fáklyás felvonulás német nyelvterületről terjedt el – általában hazánkban is német nemzetiségű települések szervezésében zajlik, – amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

Bajai Márton nap – a népi hiedelmek 

Pár hiedelem, népi bölcsesség Márton naphoz kötődően:

  1. Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.
  2. Elhoztuk Szent Márton püspök vesszeit. Se mink nem kezdtek, se mink nem végezzek. Úgy szaporodjanak a sertések, mint ennek ahány ága boga van!
  3. Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, bikessiget, lölkünknek üdvössiget!
  4. Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.
  5. Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.
  6. Ha Márton napján a lúd jégre áll, karácsonykor sárba jár.
  7. Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton borongós tél.
  8. Baranyában azt tartják, hogy márciusban olyan lesz az idő, mint a Márton-napi. Mivel ez a nap többnyire ködös, esetleg havas, a baranyaiak azt mondják: „Eljött Márton szürke lovon.” „Márton fehér lován nyargal.”
  9. A bornak Márton a bírája.

https://sugopart.hu/magazin/programajanlo-marton-napi-lampionos-felvonulas-es-koncert

Címlapkép: Márton napi felvonulás (https://marton-nap.info/marton-napi-lampas-keszitese)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom