Petőfi-sziget

Baja sajátos, egyedi hangulatát erősíti a Petőfi-sziget, mely a különböző bajai programok csodálatos helyszínéül is szolgál.  A Petőfi-sziget hazánk emberkéz által létrehozott szigeteinek egyike.

A legismertebb magyar költőről elnevezett sziget a város kedvelt üdülőparadicsoma, melyet a Sugovica folyón átívelő híd köti össze közvetlenül a belvárossal. 

Vendéglátóhelyek, szálláshelyek sokasága, kemping és sportuszoda is található itt. A vízparton több száz csónakház, üdülők és vízitelepek sorakoznak. Számos helyen lehet kajakot, kenut bérelni, fürdőzni vagy horgászni. A szigetet körülölelő Duna-ág, a Sugó a horgászat és a vízi sportok kedvelői számára ideális, míg homokos partját a strandolók kedvelik. Ám a sportélet nem korlátozódik a vízi sportokra: a szigeten teniszpálya is található, illetve kerékpározásra, sétálásra is alkalmas.

A Petőfi-sziget története

A Sugovicán átívelő, 1982-ben épült közúti híd köti össze közvetlenül a belvárossal a korábban Kis-Pandúr-szigetnek (elnevezése  a XVIII. században, a Duna kiöntései miatt elnéptelenedett Pandúr falu nevéből származik) nevezett területet. Keleti oldalról a Sugovica, nyugati oldalról a Türr István-átvágás vize határolja. Eredetileg a Pandúr-sziget északkeleti része volt. A Ferenc-csatorna tápcsatornája, a Baja-bezdáni tápcsatorna építése során (1870-1875) a csatorna vonalát folytató Türr István-átvágással választották le a nagy szigetről. A Türr Istvánról elnevezett átvágás, mely a tápcsatorna vízellátását biztosította, ugyanakkor téli kikötőként is funkcionált és funkcionál napjainkban is.

Ha Baján járunk mindenképpen érdemes felkeresni a Petőfi-szigetet, ahol kiváló alkalmunk nyílhat a hungarikumnak számító bajai halászlé kipróbálására is valamelyik parti étteremben, gyönyörű természeti környezetben.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Petőfi-sziget

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom