Sugovica

A Sugovica Bajának, a halászlé fővárosának, meghatározó, és látványos eleme. Homokos partja, árnyas fűzfái nyaranta a helyieket és turistákat is vonzza. Kellemes sétaútjai és az ingyenes szabad strandja, mind a kikapcsolódásra csábítanak. Baja lakossága kötődik a vízhez, a bajai folyó nyaranta benépesül, különböző események színtere. Baja életében a víz meghatározó szerepet játszik és játszott is mindig.

A Sugovica – vagy más néven Kamarás-Duna – a Duna egyik mellékága Bajánál. A keleti partján van a város központja, a nyugati partján pedig a Petőfi-sziget. Többen azt feltételezik, hogy a folyó egykor a Duna főága lehetett.

A Sugovica nevéről

A nevének eredetére két magyarázat létezik. Az első – természetesen – egy legenda, mely szerint egy gazdag vízimolnár lánya, Súgó Vica és egy szegény molnárlegény szerelmesek lettek, de a lány apja nem adta lánya kezét a legénynek, akik így együtt vetették magukat a folyóba. 

A Sugovica névre van egy másik – talán valószínűbb – magyarázat. A szláv „sugava voda” – vagyis piszkos víz – kifejezésből származhat. Régen ugyanis a dunai bejárata alacsony vízállás idején iszapossá vált, árvíz idején pedig a hordalék átvonult rajta.

A Kamarás-Duna nevet 1923-ban kapta, ekkor ugyanis pályázatot írtak ki a név magyarosítására, és ez a név nyert.

A Duna és a Sugovica torkolatánál áll a város híres szülöttéről elnevezett Türr-kilátóTürr István olyan jelentős vízügyi vállalkozások kezdeményezője volt, mint a Korinthoszi- és a Panama-csatorna megépítése, vagy éppen a Sugovicát a Ferenc-csatornával összekötő átvágás.

További információk a Sugovicáról:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sugovica

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom