Türr István

A bajai születésű Türr István 1825-ben látta meg a napvilágot és 16 évesen már az osztrák megszállás alatt lévő Lombardiában szolgált. A magyar szabadságharc hatására az olasz forradalom mellé állt. Magyar légiót szervezett, később az olasz egység megteremtéséért Garibaldi oldalán harcolt. A kiegyezés után hazatérve az ország kulturális és gazdasági felemelkedéséért fáradozott. Az ő nevéhez fűződik a Sugovicát a Ferenc-csatornával összekötő átvágás, ő indította el a Korinthoszi- és a Panama-csatorna építését.

Türr István emlékmű

A Duna-parton, a Sugovica torkolatánál áll a Türr Istvánról elnevezett emlékmű, amelyből szép kilátás nyílik a szintén az ő nevét viselő Duna-hídra, továbbá a hajóútra és a szemben lévő Gemenc csodálatos erdejére. 

A kilátó mellett kávézó és játszótér várja a kikapcsolódni vágyókat. Itt található továbbá a 2011-ben civil összefogással épült mini skanzen halászkunyhókkal és a hozzá tartozó kemencével. Környezetében számos kikapcsolódási lehetőség is adott, főleg a pihenni vágyók találhatják meg a számításaikat. Sétálni, futni vagy biciklizni egyaránt hívogat a környék egész évben. A táj pedig minden évszakban csodálatos arcát mutatja.

Baján Türr István emlékére többek között utcát, iskolát, múzeumot is elneveztek. 

További információk Türr Istvánról:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Türr_István

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom